Fra ældgammel tid har man i den hawaiianske Huna-filosofi anvendt syv teser, som har kunnet støtte individet og give retning i livet. Teserne kan med fordel anvendes den dag i dag og langt ind i fremtiden.

IKE - Verden er, som du tror den er
KALA - Der er ingen grænser
MAKIA - Energien går derhen, hvor du retter din opmærksomhed.
MANAWA - Al kraft er i nu'et
ALOHA - At elske er, at være glad sammen med
MANA - Al kraft kommer indefra
PONO - Dét, der virker for dig, er det rigtige for dig

Den hawaiianske tilgivelsesmetode Ho'oponopono, hvis effektivitet forbløffer mig gang på gang, er en blanding af ovennævnte syv teser.

Ho'oponopono bruges især i tre tilfælde:
1) Når et andet menneske har gjort dig fortræd og har overtrådt dine inderste værdier.
2) Når du elsker et andet menneske og ønsker at forbedre og uddybe relationen endnu mere.
3) Når et menneske dør og går hinsides, og du ønsker at sætte dette menneske og dig selv fri for emotionelle og energetiske bindinger. Så kun minderne er tilbage.

Vi mennesker er emotionelle væsener, som ikke altid kan styre vores energi. Vores energi kan være i ubalance. Vi kan være stædige, vi kan være vedholdende, vi kan være forurettede, vi kan være selvretfærdige, vi kan være vrede, vi kan være 'pissed off' og vi kan sågar hade.

Nogle vil sige at det er menneskeligt, men rent faktisk er det det 'dyriske' og primitive i os, der udleves på denne måde. Ét ord fra den 'forkerte' mund, er nok til at der kan falde brænde ned. Kort lunte ak og ve. Pludselig får piben en anden lyd. Stemningen kan blive så trykket, at selv gardinerne vonder sig. Hvad gør vi for at komme videre?

Der er ikke andet for end at tilgive for ikke at gøre sig selv til 'fange af tanken'. Med mindre man får tæsk, for så gælder det om at komme væk i en fart - og så efterfølgende tilgive, selv om det kan være svært.

Modstanden mod at tilgive kan være stor. Der findes endda eksempler på mennesker, der på andres vegne ikke kan tilgive.

Tiltrods for, at vi lever i et oplyst samfund, så er der mange der ikke ved, at på enderne af vort DNA har vi nogle små antennekapsler kaldet telomer. Telomer har delvis ansvar for vores aldringsproces. Telomer påvirkes af stress, vor kost, vore tanker og overbevisninger (psykosomatisk). Taler vi ikke pænt og venligt til os selv så accelerer aldringsprocessen.

At være i 'Pono' med sig selv betyder, at kroppens celler ikke stresses, alt føles rigtig. Får vi ikke tilgivet og bliver ved med at have en 'emotionel murren og gnaven' i hjertet, så kan dette påvirke vores helbred bl.a. udløse spiseforstyrrelser og søvnløshed.

Så hvis vi ikke vil ligge samfundet og os selv til last, så begynder vi at tilgive os selv og andre.

Trin 1: Fortrydelse -  "Undskyld, jeg er ked af det"
Trin 2: Tilgivelse - "Tilgiv mig"
Trin 3: Taknemmelighed - "Tak"
Trin 4: Kærlighed - "Jeg elsker dig"