Siden tidernes morgen har tragedier og intriger været del af det at være menneske, og opgaven for os mennesker er at reflektere over, hvilken slags mennesker vi gerne vil udvikles til at være i fremtiden? Mere tilgivende? Mere rummende?

Vi ved af erfaring, at der hvor der er mennesker, kan der både opstå konflikter (- og glæder). Der er intet nyt under solen i den henseende.

Det kan være i skolen, i trafikken, på jobbet eller i hjemmet. Vi kan i ubetænksomhed træde andre over tæerne og blive blacklisted i årevis. Vi kan være del af skilsmisser. Vi kan som systemet's forlængede arm være nødsaget til at kaste bomber. Fantasien sætter ingen grænser for, hvordan vi kan gøre os selv og andre fortræd.

Vi har alle emotionel bagage liggende på Memory Lane. Noget af bagagen er lettere at bære end andet. At slippe bagagen og tilgive fortiden kan være noget af det sundeste vi kan gøre, men også noget af det sværeste.

Undersøgelser viser, at der er store helbredsmæssige gevinster at hente ved at tilgive; lavere niveau af blodtryk, kolesterol og hjerterytmer. Forbedret søvnkvalitet. Forbedret immunforsvar. Generel forbedring af livskvalitet, mindre stress, mindre depression, mindre angst og vrede - og vi kan drage lettelsens suk. Vi kan sætte os selv fri som mennesker.

For at tydeliggøre vigtigheden af tilgivelse, vil jeg gerne nævne et studie foretaget af psykoterapeuten Dr. Luskin, Stanford University. Luskin ledte et tilgivelsesforskningsprojekt (2000) med en gruppe mødre, hvis sønner var blevet myrdet under urolighederne i Nordirland.

Luskin brugte en uge på at undervise gruppen af kvinder i, hvordan de kunne tilgive den person, der havde myrdet deres barn.

En af kvinderne  havde søgt efter sin søns krop siden 1987 og havde meget svært ved at forsone sig med tanken og oplevelsen.

Et år senere blev han genforenet med hele gruppen af kvinder. Han fortæller: "Datteren til en af kvinderne kom og gav mig et kram og takkede for, at jeg havde været med til at give hende sin mor tilbage," siger Luskin.
"Vi har fået en mor!"

Opædt og fanget af vrede havde moderen i årevis kun haft overskud til at fokusere på at lede efter sin døde søn og glemte dermed, at hun også var mor for nogle levende børn. Børn, der havde brug for hendes nærvær, kærlighed og omsorg.

Tilgivelse kan have en stor transformerende effekt på et menneske's livskvalitet og derfor er tilgivelsesprocesser også fast bestanddel af mine Akasha Empowerment & Healing retreats, hvor vi bl.a. bruger den hawaiianske tilgivelsesprocess Ho'oponopono kombineret med åndedrætsøvelser.

Lettelsens suk er ikke at kimse ad.

Suk hjerte, brist ikke!